Skip to content

Blog όπως λέμε Glob

Σεπτεμβρίου 12, 2010

Η φωτογραφία είναι δανεική (άλλωστε είμαστε μαθημένοι στα δανεικά) από μια άλλη εποχή, και απεικονίζει τον Χαρίλαο Τρικούπη να προσπαθεί να σύρει τον ήδη υπερφορτωμένο γάιδαρο, απ’ τα φορολογικά βάρη που επέβαλε τότε ο Τρικούπης στους πολίτες αυτής της δύσμοιρης χώρας, και ο οποίος αδυνατεί να κάνει βήμα.

Ουσιαστικά είναι η ίδια εικόνα με αυτήν που αναλύει ο νεοφιλελεύθερος Laffer στα διαγράμματά του, όταν εξηγεί πως δεν γίνεται να επιβάλεις νέους φόρους κάθε μέρα και μειώσεις μισθών και εισοδημάτων και να περιμένεις ανάπτυξη. Το ίδιο που ανέλυαν στην ανατολή, όταν περιέγραφαν την ιστορία με τον γάιδαρο του Χότζα, που τα κακάρωσε μόλις συνήθισε την πείνα.

Πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά. Μετά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης του ο Γιώργος Παπανδρέου, με το να λοιδορεί σε όλο τον κόσμο τον Έλληνα πολίτη, με το λέει σε όλες τις γλώσσες και όλους τους τόνους πόσο άχρηστοι είμαστε,πόσο κρατικοδίαιτοι,πόσο ανεύθυνοι και άλλα παρόμοια για να πετύχει στήριξη μέσω της λύπησης,στήριξη με δανεικά με επαχθείς όρους,στήριξη στους τραπεζίτες φίλους του στη χώρα (που πιθανόν να έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά) του έχω απάντηση.

1.Στην δεκαετία του ’60, πολύ Έλληνες συν-πολίτες μας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους σε διάφορες χώρες του πλανήτη που βρίσκονταν σε ανάπτυξη.  Βρέθηκαν στον Καναδά, στην Αυστραλία, Στην Γερμανία, στην Αμερική, στην Σουηδία και αλλού.                            Χώρες  με πολύ υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Κι όμως τα κατάφεραν. Πουθενά οι Έλληνες           δεν δημιούργησαν «μαφίες», όπως οι γείτονές μας, ή «china-town» όπως οι κινέζοι. Πουθενά δεν πούλησαν            γυναίκες, όπως οι Ρουμάνοι, όπλα όπως οι Ρώσοι, ή ναρκωτικά όπως οι Τούρκοι. Περισσότεροι από 2.500          Έλληνες είναι καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή Πανεπιστημίου μόνο στην Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια, ή μικροεπιχειρηματίες, δημιούργησαν οικογένειες, μεγάλωσαν παιδιά, τηρούσαν       τους νόμους της χώρας που τους φιλοξένησε, χωρίς ποτέ να δημιουργήσουν προβλήματα. Γενιές ολόκληρες.

2.Αλλά και όσοι απ’ αυτούς γύρισαν μετά από 10, ή 20, ή 30 χρόνια σκληρής δουλειάς (και όλοι γνωρίζουμε αρκετούς) δεν τους έχουμε ακούσει να αισθάνονται αδικημένοι απ’ το σύστημα και το κράτος που τους φιλοξένησε.   Συστήματα και κράτη αυστηρά αλλά δίκαια.

Τα δύο παραπάνω μου δίνουν απάντηση στο ερώτημα : «στραβός είναι ο γιαλός,ή στραβά αρμενίζουμε?»

Όχι κύριε Παπανδρέου, Σημίτη,Μητσοτάκη, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Ο Ελληνικός λαός πολλές φορές μέχρι σήμερα σας εμπιστεύθηκε ως διαχειριστές των χρημάτων του, αλλά εσείς τον απογοητεύσατε. Διαχειριστήκατε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (χρήματα που μάζεψε ο πολίτης με τον ιδρώτα του απ’ τις εισφορές του)   με τον χειρότερο τρόπο. Διαχειριστήκατε με τον χειρότερο τρόπο και τα χρήματα απ’ τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αλλά και τα τεράστια ποσά από δάνεια που πήρε υπό την καθοδήγησή σας η χώρα τα τελευταία 35 χρόνια.                 Ναι, πληρώνουν 30% ή 40% φόρους οι Φινλανδοί, αλλά  : α) αυτά που τους μένουν είναι αρκετά για να επιβιώνουν αξιοπρεπώς και β) αυτά που πληρώνουν στο κράτος, έχουν την πίστη ότι επενδύονται με τον σωστότερο τρόπο     για το καλό του πολίτη και της χώρας.

Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με αυτούς τους πολιτικούς.

Advertisements

From → Πολιτική

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: